zaterdag 9 maart 2013

Hr. Ms. Pelikaan brengt opnieuw water naar Saba

Het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan brengt zaterdag een tweede partij water naar de 2.000 bewoners van het eiland Saba in de Caribische Zee.

Dat heeft vrijdag een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht. De watervoorraad wordt gebracht door Hr. Ms. Pelikaan, het ondersteuningsvaartuig van de marine in het Caribisch Gebied.

Vrijdag werden de reservoirs opnieuw gevuld op het naastgelegen eiland St. Maarten. Het schip leverde donderdag al 70.000 liter en een aantal pallets flessen.

Saba kampt met een langdurige droogte en een defecte drinkwatermaker waardoor een watertekort is ontstaan.

Dit tekort hebben in het bijzonder openbare instellingen zoals het ziekenhuis en bejaardencentra die grotere voorraden moeten aanhouden.

In 2009 kampte Saba met hetzelfde probleem. Toen bracht de Pelikaan 60.000 liter drinkwater.

Met open armen ontvangen
De bemanning en commandant, luitenant-ter-zee der eerste klasse Charlie Dekker, van de Hr. Ms. Pelikaan werden op Saba met open armen ontvangen door waarnemend gezaghebber Franklin Wilson.

Hij zei: “Ik ben Defensie zeer dankbaar dat zij op deze korte termijn het waterprobleem van Saba konden oplossen.”

Defensie meldt dat Wilson het verzoek tot militaire bijstand afgelopen weekend indiende.

De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied gaf het ondersteuningsschip daarop opdracht om zo snel mogelijk met volle watertanks naar het vulkanische eiland Saba te varen.

Ondersteuning autoriteiten
Defensie heeft in het Caribisch Gebied drie hoofdtaken. Naast militaire presentie en de bestrijding van internationale misdaad in de regio, ondersteunt de krijgsmacht de civiele autoriteiten bij calamiteiten.

De ondersteuning kan hulpverlening na een orkaanpassage zijn, de inzet van duikers, het ruimen van explosieven en dus ook het aanvullen van een watertekort.

De Rijksvertegenwoordiger van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) diende afgelopen weekend een verzoek tot militaire bijstand in bij de Nederlandse Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied.

Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn speciale gemeenten binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Zie ook:
Hr. Ms. Pelikaan brengt water naar Saba wegens droogte