donderdag 28 februari 2013

Patrouillevliegtuig kustwacht Caribisch Gebied verstoort drugssmokkel

Maritiem patrouillevliegtuig DASH 8 van kustwacht: foto ministerie van Defensie
Het maritiem patrouillevliegtuig, de DASH 8, van de Nederlandse kustwacht heeft tijdens een routinevlucht in het Caribisch Gebied een drugstransport van 500 kilo verstoord.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag gemeld, De actie vond vorige week plaats, maar werd vanwege het vervolgonderzoek niet eerder bekend gemaakt.

Vanuit de lucht merkte de DASH 8 een verdacht vaartuig op en vervolgens ging een schip van de Amerikaans kustwacht erop af.

Toen het boardingteam naderde lieten de verdachten hun boot met een geschatte 500 kilo drugs zinken. De bemanning werd daarop uit het water gered.

De operatie in het oostelijk gedeelte van de Caribische Zee werd geleid door de Koninklijke Marine.

Bestrijding georganiseerde misdaad
De onderschepping op de Antillen speelde zich af binnen de internationale operatie Martillo. Deze operatie heeft tot doel om drugs te bestrijden.

Meerdere landen proberen daarbij de georganiseerde misdaad in Midden-Amerika en de Cariben een halt toe te roepen door smokkel op zee en via de lucht te bestrijden.

Martillo staat onder bevel van de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie Joint Interagency Task Force South.

Brigadegeneraal Dick Swijgman, Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, is hiervan een van de ondercommandanten.

Dick Swijgman, die tevens directeur is van de Kustwacht Caribisch Gebied, onderstreept dat de onderschepping de noodzaak van marine en kustwachtaanwezigheid in de regio aantoont.

De Nederlandse staat heeft de Defensietaken voor het Caribisch Gebied belegd bij de Nederlandse krijgsmacht. De krijgsmacht is daarmee verantwoordelijk voor de uitvoering van het Defensiebeleid in het gebied.