zaterdag 9 maart 2013

Hr. Ms. Pelikaan brengt opnieuw water naar Saba

Het ondersteuningsvaartuig Hr. Ms. Pelikaan brengt zaterdag een tweede partij water naar de 2.000 bewoners van het eiland Saba in de Caribische Zee.

Dat heeft vrijdag een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht. De watervoorraad wordt gebracht door Hr. Ms. Pelikaan, het ondersteuningsvaartuig van de marine in het Caribisch Gebied.

Vrijdag werden de reservoirs opnieuw gevuld op het naastgelegen eiland St. Maarten. Het schip leverde donderdag al 70.000 liter en een aantal pallets flessen.

Saba kampt met een langdurige droogte en een defecte drinkwatermaker waardoor een watertekort is ontstaan.

Dit tekort hebben in het bijzonder openbare instellingen zoals het ziekenhuis en bejaardencentra die grotere voorraden moeten aanhouden.

In 2009 kampte Saba met hetzelfde probleem. Toen bracht de Pelikaan 60.000 liter drinkwater.

Met open armen ontvangen
De bemanning en commandant, luitenant-ter-zee der eerste klasse Charlie Dekker, van de Hr. Ms. Pelikaan werden op Saba met open armen ontvangen door waarnemend gezaghebber Franklin Wilson.

Hij zei: “Ik ben Defensie zeer dankbaar dat zij op deze korte termijn het waterprobleem van Saba konden oplossen.”

Defensie meldt dat Wilson het verzoek tot militaire bijstand afgelopen weekend indiende.

De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied gaf het ondersteuningsschip daarop opdracht om zo snel mogelijk met volle watertanks naar het vulkanische eiland Saba te varen.

Ondersteuning autoriteiten
Defensie heeft in het Caribisch Gebied drie hoofdtaken. Naast militaire presentie en de bestrijding van internationale misdaad in de regio, ondersteunt de krijgsmacht de civiele autoriteiten bij calamiteiten.

De ondersteuning kan hulpverlening na een orkaanpassage zijn, de inzet van duikers, het ruimen van explosieven en dus ook het aanvullen van een watertekort.

De Rijksvertegenwoordiger van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) diende afgelopen weekend een verzoek tot militaire bijstand in bij de Nederlandse Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied.

Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn speciale gemeenten binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Zie ook:
Hr. Ms. Pelikaan brengt water naar Saba wegens droogte

donderdag 7 maart 2013

Friesland en Kustwacht onderscheppen in Caribisch Gebied 1453 kilo cocaïne

Het patrouilleschip Hr. Ms. Friesland heeft in samenwerking met de Kustwacht in de Caribische Zee een boot met 1.453 kilogram cocaïne onderschept.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie donderdag bekendgemaakt. De onderschepping van de drugs vond maandag al plaats maar werd op verzoek van het Openbaar Ministerie donderdag pas gemeld.

Een patrouillevliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied kreeg de verdachte motorboot het eerst in de peiling, zo bericht Defensie. Vervolgens werd meteen Hr. Ms. Friesland erop afgestuurd.

Het schip met 2 bewapende FRISC-vaartuigen, met aan boord een boardingteam, en de Belgische Alouette-boordhelikopter, brachten de snelle motorboot uiteindelijk tot stoppen.

De 3-koppige bemanning is gearresteerd. De drugs zijn intussen vernietigd.

Reële dreiging
Tijdens de onderschepping bracht minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie juist een bezoek aan de Benedenwindse Eilanden.

Vanaf de kustwachtcutter Panter, die Hennis en haar gezelschap verplaatste van Curaçao naar Aruba, complimenteerde zij telefonisch de commandant van de Friesland en zijn bemanning met de vangst.

Hennis zei: “Deze enorme vangst is iets om trots op te zijn en onderstreept het grote belang van onze aanwezigheid in het Caribisch deel van ons Koninkrijk.”

Ze vervolgde: “Opnieuw zetten we internationale criminaliteit en corruptie de voet dwars. Juist in deze regio waar de dreiging vanuit zee reëel is, zijn een sterke kustwacht en marine blijvend noodzakelijk.”

Brigadegeneraal Dick Swijgman, de Commandant der Zeemacht Caribisch Gebied en tevens Directeur Kustwacht, roemde de coördinatie bij de onderschepping.

Hij zei lovend: “Kustwacht en marine hebben aangetoond uitstekend samen te werken op het moment dat het erom gaat.”

maandag 4 maart 2013

Hr. Ms. Pelikaan brengt water naar Saba wegens droogte

Hr. Ms. pelikaan in het Caribisch Gebied: foto ministerie van Defensie
De Hr. Ms. Pelikaan brengt volgende week water naar Saba. Het Antilliaanse eiland heeft te kampen met droogte en een defecte waterfabriek.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht maandag dat het ondersteuningsvaartuig van de Koninklijke Marine in het Caribisch Gebied de bevolking van Saba volgende week aan extra water helpt.

De Rijksvertegenwoordiger van de BES-eilanden (Bonaire, Sint Eustatius en Saba) diende dit weekend een verzoek tot militaire bijstand in bij de Nederlandse Commandant Zeemacht in het Caribisch Gebied.

Saba, Sint Eustatius en Bonaire zijn speciale gemeenten binnen het Koninkrijk der Nederlanden.

Saba is een vulkanisch eiland met ongeveer 2.000 inwoners. De hoofdstad is The Bottom.

Het eiland kampt met een ernstig tekort aan drinkwater na een lange periode van droogte en een defecte waterfabriek.

Met name overheidsinstellingen zoals scholen, ziekenhuis en bejaardentehuizen dreigen door hun watervoorraad heen te raken, aldus het ministerie van Defensie. De Hr. Ms. Pelikaan moet het eiland nu uit de brand helpen.

Het ondersteuningsvaartuig kan maximaal 70.000 liter water meenemen, maar ook enkele duizenden liters water per uur drinkbaar maken.

Het schip en haar bemanning vertrekken aanstaande dinsdag naar Aruba. Naar verwachting varen ze donderdag de haven van Saba binnen.

Ondersteuning
De Nederlandse staat heeft de defensietaken voor het Caribisch Gebied toegewezen aan de krijgsmacht.

Het Nederlandse leger is daarmee verantwoordelijk voor de uitvoering van het defensiebeleid. Hiervoor heeft de Koninklijke Marine eenheden gestationeerd in het gebied.

Naast de landsverdediging en de handhaving van de internationale en nationale rechtsorde hoort ook de ondersteuning van de civiele autoriteiten tot de taken van de krijgsmacht.

Hr. Ms. Pelikaan bracht in augustus 2009 al 60.000 liter water naar Saba vanwege een dreigend tekort. In januari 2010 leverde het schip water en hulpgoederen aan Haïti dat door een aardbeving was getroffen.

donderdag 28 februari 2013

Patrouillevliegtuig kustwacht Caribisch Gebied verstoort drugssmokkel

Maritiem patrouillevliegtuig DASH 8 van kustwacht: foto ministerie van Defensie
Het maritiem patrouillevliegtuig, de DASH 8, van de Nederlandse kustwacht heeft tijdens een routinevlucht in het Caribisch Gebied een drugstransport van 500 kilo verstoord.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag gemeld, De actie vond vorige week plaats, maar werd vanwege het vervolgonderzoek niet eerder bekend gemaakt.

Vanuit de lucht merkte de DASH 8 een verdacht vaartuig op en vervolgens ging een schip van de Amerikaans kustwacht erop af.

Toen het boardingteam naderde lieten de verdachten hun boot met een geschatte 500 kilo drugs zinken. De bemanning werd daarop uit het water gered.

De operatie in het oostelijk gedeelte van de Caribische Zee werd geleid door de Koninklijke Marine.

Bestrijding georganiseerde misdaad
De onderschepping op de Antillen speelde zich af binnen de internationale operatie Martillo. Deze operatie heeft tot doel om drugs te bestrijden.

Meerdere landen proberen daarbij de georganiseerde misdaad in Midden-Amerika en de Cariben een halt toe te roepen door smokkel op zee en via de lucht te bestrijden.

Martillo staat onder bevel van de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie Joint Interagency Task Force South.

Brigadegeneraal Dick Swijgman, Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, is hiervan een van de ondercommandanten.

Dick Swijgman, die tevens directeur is van de Kustwacht Caribisch Gebied, onderstreept dat de onderschepping de noodzaak van marine en kustwachtaanwezigheid in de regio aantoont.

De Nederlandse staat heeft de Defensietaken voor het Caribisch Gebied belegd bij de Nederlandse krijgsmacht. De krijgsmacht is daarmee verantwoordelijk voor de uitvoering van het Defensiebeleid in het gebied.

dinsdag 12 februari 2013

Hr. Ms. Friesland loopt haven Curaçao binnen

Het nieuwe patrouilleschip Hr. Ms. Friesland is maandag de haven van Willemstad van het Antilliaanse eiland Curaçao binnengevaren. Het schip is de komende 4 maanden het Nederlandse stationsschip in het Caribisch Gebied.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Enkele honderden mensen waren getuige van het ceremoniële onthaal van de Hr. Ms. Friesland in Willemstad. Het patrouilleschip voer de haven binnen onder het afvuren van saluutschoten.

De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, de gewapende wacht van de Curaçaose Militie en het aanwezige Defensiepersoneel brachten de eregroet.

Een lid van de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers zorgde voor de muzikale omlijsting van het ceremonieel onthaal.

De binnenkomst van de Friesland was extra bijzonder, omdat de marine 525 jaar bestaat met als thema "innovatie", aldus Defensie. Door de aankomst van het allernieuwste marineschip werd dat extra benadrukt.

Wereldwijd inzetbaar
De Hr. Ms. Friesland is een van de 4 nieuwe Ocean-going Patrol Vessels van de Hollandklasse. Het 108 meter lange schip is wereldwijd inzetbaar voor uiteenlopende taken.

De komende 4 maanden doet De Friesland dienst in de Cariben als stationsschip voor de Koninklijke Marine en de Kustwacht Caribisch Gebied.

Bestrijding drugssmokkel
De Friesland krijgt voor de bestrijding van drugssmokkel buiten de territoriale wateren een Law Enforcement Detachement (LEDET) van de Amerikaanse kustwacht aan boord.

Voor operaties binnen de territoriale wateren wordt een kustwacht boardingteam ingescheept. Een mariniersteam beveiligt tijdens de boardings het schip en de bemanning.

FRISC en Alouette-helikopter
De bemanning van de Friesland bestaat standaard uit 55 personen, maar kan tot maximaal 90 koppen worden uitgebreid met specialisten.

Het patrouilleschip heeft 2 snelle vaartuigen van het type FRISC aan boord en is uitgerust met een Belgische boordhelikopter van het type Alouette.

De Alouette liep door zwaar weer op zee schade aan het staartstuk op, maar wordt op Kustwachtsteunpunt Hato gerepareerd. De boordhelikopter is waarschijnlijk aanstaande donderdag weer inzetbaar.

De Friesland fungeert de komende 4 maanden in het Caribisch gebied als stationsschip voor de Koninklijke Marine en de Kustwacht Caribisch Gebied.

Het schip en de bemanning ondergingen op de heenreis een intensief opwerkprogramma om goed voorbereid van start te gaan.